Mindfulness

DSC00711

Förra hösten skulle jag vara med i en workshop med Jonas Åkerlund, producent som har gjort reklamfilmer, dokumentärer, men framförallt musikvideor åt bl.a. Madonna, Roxette, U2. Han är jätteduktig och jag var på några föreläsningar med honom och fick träffa honom men tyvärr blev det inget av med workshopen. Detta var under den tiden jag mådde som sämst och jag kände att en helg med visserligen mycket roligt arbete, men också fullt med stress och krävande prestation inte skulle fungera för mig just då. Tyvärr! Jag skrev ett förklarande mail till honom om mitt tillstånd och fick tillbaka ett så fint och förstående svar från honom jag aldrig glömmer. Han förstod mig och tyckte jag hade valt rätt i att inte komma och sa också att många i min branch hamnar i denna pressande situation. Även han inte hade varit så djupt nere som jag så hade stressen påverkat honom också en gång. Han gav mig då en rekomendation att gå in på sidan mindfulness.se:

mindfulness

Jag fick träningsprogrammet när jag fyllde år och har nu använt det i ca åtta veckor. Från en början var jag väldigt skeptisk men ville ju så gärna må bra så varför inte försöka? De första veckorna var svåra, jag förstod inte hur jag skulle göra och gav nästan upp direkt. Under veckorna i mitten av programmet, när jag var på öland började jag lära mig och också känna njutningen av att kunna känna nuet och acceptera det som det var. Nu de sista veckorna har det  varit kaos, också säkert för att depressionen kommit allt närmare igen och det är ännu svårare att koppla av. Jag vet att jag borde tvinga mig att göra övningarna, jag vet att jag mår bättre av dom men det tar sån tid och är så svårt. Vet också att jag ska göra dom oavsett om det känns jobbigt, det är i längden det ska kännas bra.

Yogameditationen och töjningarna känns bra och avslappnande. Då kan jag för stunden leva i nuet och vara skapligt med hela tiden i vad jag gör. Det är de sittande meditationsövningarna jag inte alls klarar av. När jag gör dom blir jag antingen så trött att jag slumrar till och har missat en del när jag väl är tillbaka i medvetandet. Eller så flyger tankarna så långt bort att jag glömmer av mig och blir uttråkad. Fast det är just detta som är övningen, jag vet ju det! Det är inte att kunna sitta och vara helt fokuserad på varenda andetag i 40 min redan från början. Det är att upptäcka att tankarna flygit iväg och sakta hämta hem dom för att börja om. Det är det man ska lära sig, och tillslut ska tankarna vara kortare och kortare ifrån verkligheten tills man är helt fokuserad i nuet. Det är så svårt och jag känner mig så dålig när jag inte gör övningarna och när jag inte klarar av dom. Tror jag får börja om ett åttaveckorsprogram igen…! Typiskt..

Men ärligt, hur många har tid att varje dag lägga ner ett meditationspass på 40 min, plus andningsövningar 3×5 min varje dag. Jag är arbetslös och har svårt att få tid till det. Så många gånger som jag har glömt och blir så arg på mig själv och gräver bara ner mig mer, eller så tvingar jag mig att göra detta men missar då istället något annat kul eller viktigt att göra. Om vi är bortbjudna över en helg är det svårt att gå ifrån de andra som har trevligt och sätta sig och försöka koncentrera sig på sin kropp och andning helt ensam i ett rum. Inget roligt alls.

Oavsett hur det har gått nu i sommar med sinnesnärvaron så har jag åtminstone lärt mig hur viktigt det är att ha den och hur dålig jag är på att leva i nuet. Jag behöver verkligen öva på att bara vara och inte bara undra…

Boken på bilden, Mindfulness – en väg ur nedstämdhet, rekomenderades på mindfulnessidan och jag fastnade direkt, speciellt nu när jag känner att depressionen kommer närmare och närmare. Allt jag läser är som att jag har skrivit det! Helt sjukt. Det är ingen bok som är töntigt skrivet med meningar som; det går över, tänk positivt o.s.v. Utan skriver så förstående och hjälper än att lära sig hur man sakta kan förändra sitt tankesätt. Är precis i början av boken så har inte lärt mig nåt än, men det kommer väl 🙂 Blir bara så fascinerad av de exakta grejerna de skriver om, exakt som jag känner mig, exakt så jag tänker och de tar upp varför det blir som det blir i kroppen, varför det känns som det känns och jag blir helt till mig när jag lär mig mer och mer för varje sida som bläddras. Ska komma med mer exakta saker sen när jag samlat på mig lite mer.

Långt inlägg… hade bara så mycket att få ur mig. Men nu ligger ångesten på i bröstet och jag måste vila. En sak jag lärt mig av boken är att ju mer vi tänker på hur dåligt vi mår och vad det är som ligger bakom det, ju sämre mår man. Så nu ska jag tänka på nåt kul, gå o göra nåt för att koppla bort tankarna. Ska sy lite kläder tror jag 😛

Annonser

0 Responses to “Mindfulness”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
augusti 2009
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: