Vad är Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en kronisk (långvarig), inflammatorisk tarmsjukdom där kroppens immunförsvar angriper den egna tarmslemhinnan.

När tarmslemhinnan angrips ger det besvär som magsmärtor, diarré, blodbrist, feber, trötthet och viktminskning. Men det finns hjälp som gör att man kan leva normalt ändå.

Mer än 750 personer nyinsjuknar och får diagnosen Crohns sjukdom i Sverige varje år. Vanligtvis insjuknar man mellan 15 och 25 år men även små barn och äldre får sjukdomen. De flesta insjuknar före 35 års ålder och sjukdomen är något vanligare bland kvinnor. Det är också vanligare att människor med europeisk bakgrund drabbas (i USA ökar dock förekomsten hos afroamerikaner stadigt).

Exakt vad som orsakar Crohns sjukdom är inte klarlagt. Dock vet man att en nyckelroll för sjukdomsutvecklingen spelas av TNF (tumörnekrotisk faktor) – ett kroppseget protein som normalt hjälper immunförsvaret att bekämpa virus och bakterier. Vid Crohns sjukdom aktiveras kroppens immunförsvar och vita blodkroppar strömmar till tarmslemhinnan. Dessa blodkroppar överproducerar TNF, vilket leder till en lokal inflammation i tarmen.

Forskarna tror att det handlar om en kombination av ärftlig benägenhet och miljöfaktorer som virus, bakterier och levnadsvanor. Studier har till exempel visat att rökare löper dubbelt så stor risk att utveckla Crohns sjukdom. Omkring 20% av alla med Crohns sjukdom har ett syskon, en förälder eller ett barn med någon form av inflammatorisk tarmsjukdom.

Sjukdomen går ofta i skov – plågsamma ”anfall” i tunntarm, tjocktarm och/eller ändtarm. Om sjukdomsattacken är långt framskriden kan man gå ner i vikt, få lätt feber och blod i avföringen. Den inflammatoriska aktiviteten växlar mellan bättre och sämre perioder. Förutom smärtsamma symtom kan Crohns sjukdom leda till komplikationer som tarmvred på grund av svullnad och ärrvävnad.

Ett annat symtom är ledbesvär, som finns hos cirka 20 procent av de personer som har Crohns sjukdom. Ögoninflammationer kan också förekomma även om det är ovanligare.

En tredjedel av de som har Crohns sjukdom upplever mer eller mindre ständiga besvär innan de får rätt medicinsk behandling. 

Crohns sjukdom är kronisk. Den kan ännu inte botas. Men idag finns bra behandlingar som förenklar livet för många med Crohns sjukdom. Beroende på sjukdomsaktivitet och var i tarmen inflammationen är lokaliserad görs en bedömning om vilken behandling som är lämpligast.

De vanligaste sätten att behandla är med:

 

Läkemedel

Operation

Kost

De olika alternativen kan även kombineras. När man får en akut attack av Crohns sjukdom måste man ofta behandlas en tid på sjukhus. För att låta tarmen vila kan man ge näring direkt i blodet via dropp.

Annonser

0 Responses to “Allt om Chrons”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
mars 2019
M T O T F L S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Annonser

%d bloggare gillar detta: