Läkemedel som jag tar:

Azatioprin eller Imurel (äter nu 75 mg):

Imurel används vid transplantation och vid autoimmuna sjukdomar, framförallt då behandling med enbart kortisonpreparat inte har gett tillfredsställande resultat eller då biverkningar har uppkommit p g a höga kortisondoser

Imurel tillhör en grupp läkemedel som kallas immunosuppressiva medel och som verkar genom att nedsätta kroppens immunförsvar. På så sätt kan avstötning av det transplanterade organet förhindras. Dessa läkemedel har också effekt mot vissa sjukdomar som orsakas av att immunförsvaret angriper kroppens egna vävnader (s k autoimmun sjukdom).Patienter som behandlas med immunosuppressiva medel kan löpa ökad risk att utveckla tumörer, särskilt hudcancer. Därför ska man försöka undvika att utsättas för stora mängder solljus under behandling med Imurel. Skyddande kläder och hög solskyddsfaktor rekommenderas.

Infektioner som vattkoppor och bältros kan bli allvarliga hos patienter som samtidigt behandlas med immunosuppressiva läkemedel. Undvik därför kontakt med personer som har vattkoppor eller bältros. Om du ändå under behandling med Imurel kommer i kontakt med någon som har dessa sjukdomar bör läkare kontaktas.

Mycket vanliga: Ökad infektionskänslighet, påverkan på benmärgen med nedsatt bildning av olika typer av blodkroppar som följd, inklusive minskat antal vita blodkroppar.

Vanliga: Illamående, minskat antal trombocyter (blodplättar) i blodet.

Mindre vanliga: Blodbrist, överkänslighetsreaktioner, kräkning, inflammation i bukspottkörteln, störd leverfunktion, hinder för gallflödet att nå tarmen (gallstas), smärta i muskler och leder, feber, aptitlöshet, olustkänsla, förändringar av arvsanlagen. 

Prednisolon Pfizer (kortison)(äter nu 2,5mg):

Prednisolon Pfizer används vid olika typer av sjukdomar för att dämpa inflammation och påverka immunförsvaret. Medicinen används till exempel vid astma, svåra allergiska tillstånd, olika reumatiska sjukdomar, inflammatoriska tarmsjukdomar och tumörsjukdomar.

Medicinen tillhör gruppen glukokortikoider, i dagligt tal kortison, och det verksamma ämnet är prednisolon.

Kortison har en kraftig inflammationsdämpande verkan och påverkar även immunförsvaret. I kroppen bildar binjurarna kortisol som sedan omvandlas till kortison. Det verksamma ämnet i medicinen fungerar på samma sätt som kroppens eget kortisol

Kortison har många biverkningar, men man får inte glömma bort att kortison samtidigt är ett mycket effektivt läkemedel som har snabb och god verkan på många symtom. I många fall kan kortison till och med rädda liv.

Biverkningar kommer framför allt om man behandlas under en lång tid med kortison. Biverkningarna är också beroende av hur hög dos man tar. Hos en del som använder medicinen kan vätska ansamlas i kroppen. Då kan man få till exempel svullna händer eller fötter. Andra personer kan till exempel få högt blodtryck eller tunn och skör hud. Man kan också få blåmärken eller så kan det ta längre tid än vanligt för sår att läka. Vissa personer kan också få ökad aptit och ändrad ämnesomsättning. Det kan leda till att man går upp i vikt.

Om man tar höga doser av kortison kan man bli överaktiv och få svårt att sova. Då kan man behöva ta sömntabletter under en kortare period, för att få vila och för att behålla en normal dygnsrytm.

En av de allvarligaste biverkningarna är benskörhet, som ökar risken för benbrott. Det kan man förebygga genom att äta tillskott av kalcium och D-vitamin. Läkare kan ibland även skriva ut andra mediciner för att minska risken för att man ska få benskörhet.

Äter nu också 2 st Calcichew D3 Spearmint om dagen, som är tuggtabletter som innehåller kalcium och vitamin D just för att jag ätit kortisonet så länge nu och jag ska slippa få benbrott.

Omperazol (äter nu 20mg):
Omeprazol  används vid tillfällig halsbränna och sura uppstötningar som jag fått av antagligen biverkningar av azatioprinet. Det ämne som gör magsaften sur (saltsyra) pumpas ut från magens slemhinnor via s k protonpumpar. Omeprazol hämmar protonpumparna och minskar därmed surhetsgraden i magen. Det har blivit bättre men känner ännu illamående om varje morgon innan frukosten och halsbränna emellanåt.

Sertralin (äter nu 50mg):
Detta är en antidepressiv medicin som jag för Chronssjukdomens skull tar en del av för att få mindre buksmärta. Men den största delen att jag tar denna är för det psykiska som varit väldigt påfrestande ett tag tillbaka. Biverkningar här kan också vara illamående, vilket jag verkligen kände av de första två veckorna då jag inte kunnat äta alls vissa dagar men som nu har lagt sig.

Zyloric (äter nu 100mg):
Zyloric hämmar bildningen av urinsyra och sänker därmed halten av urat (urinsyrasalt) i kroppen. Eftersom mina värden från azatioprinet har gått åt fel håll har jag fått denna tilläggsmedicin där ämnet allopurinol som finns i zyloric då ska gör att mina värden ska hålla sig på rätt plats för att jag ska må så bra som möjligt.

De vanligaste biverkningarna på denna medicin är hudutslag och illamående, vilka jag båda märkt av men som avtagit mer och mer efter några veckors användning.

Egazil Duretter:
Egazil Duretter hämmar acetylkolin som överför impulser i vissa nerver i bland annat mag-tarmkanalen. Därigenom minskar normal och abnorm rörlighet (t.ex. kramp) i mag-tarmkanalens muskler.

Så detta smärtstillande läkemedlet tar jag endast då jag får de hemska slagen av de buksmärtor och kramper jag känner ibland.

Annonser

0 Responses to “Mina mediciner”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
mars 2019
M T O T F L S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Annonser

%d bloggare gillar detta: